Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P63e93t86r 89N90o95v84á56k

10. 11. 2017 9:55

Vážená paní, sice to zní hezky, ale obecné referendum upravdu k lepší demokracii nevede. Aby to totiž dobře fungovalo (a to je třeba. protože v obecném referendu se řeší otázky týkající se celé ČR), tak je k tomu potřeba jedna zásadní a velmi důležitá věc - a to znalosti hlasujících. založených, pokud možno na objektivních informacích a ne na emocích.

Kolik lidí v ČR je schopno opravdu fundovaně rozhodnout, zda by pro nás bylo lepší vystoupení z EU? Nebo zda přijmout Euro? Co kdyby se řešila otázka snížení daní nebo zavedení nepodmíněného příjmu? Opravdu si myslíte, že by lidé odhlasovali co je lepší pro lepší fungování státu nebo by hlasovali co je lepší pro ně samotné (resp o čem si myslí že je lepší pro ně samotné)? Obávám se, že ve výsledku by odhlasovali tu špatnou variantu a ke všemu by si sami pohoršili. To by si už ale nepřipustili (ať už vědomě nebo svou zabedněností) a opět by to sváděli na stát a politiky a v dalším referendu by si odhlasovali ještě větší pitomost. Se podívejte jen kolik lidí je schopno volit Babiše a Okamuru.

Náš národ v současné chvíli nemá ani základní předpoklady k tomu přímou demokracii zavádět. Napáchalo by to více škody než užitku.

A poslední věc - příma demokracie není "větší" nebo "lepší" demokracií než zastupitelská.

4 1
možnosti
VM

Tak se na to podívejte z jiného úhlu. Co jsou zastupitelé? jenom vzorek společnosti, nic víc. Někdo namítne, že mají poradce. Ano, ale jak tito poradci, tak oni sami jsou ovlivňováni a věřte mi že silně, lobbisty, kteří hájí především své zájmy, ne zájem lidu.

Za další, tahle společnost nepatří jakýmsi samozvaným "elitám" tedy politikům a jejich lobbistům, tahle země patří všem lidem, všem občanům a to u těm řekněme méně vzdělaným, i oni odvádějí daně a i oni mají volební právo a mohou dát svůj hlas politikovi.

Nevím, co si a Vašem příspěvku myslet?? Buďto opovrhujete částí společnosti, a nebo sám sebe povyšujete nad část společnosti. považujete se potom stále za demokrata?

2 2
možnosti
JK

R^ Tak jest. Pamatuji, že před časem ve Švýcarsku hlasovali o možnosti snížení daně. Referendem to neprošlo. Jak by to asi dopadlo u nás ?

3 0
možnosti
VM

Máte křišťálovou kouli? Jste jadnozřivý? Nebo argumentujete pouze ničím nepodloženými vlastními domněnkami?

1 1
možnosti
JK

Vycházím např. i z výsledků voleb v posledních letech, z toho, jak odboráři zdůvodňují demonstrace a stávky.

0 0
možnosti
VM

Vycházíze z nesrovnatelného, protože referenda takových rozměrů u nás nejsou, tak že jak píšu, vycházíte z domnenek a subjektivního úhlu pohledu. Děkuji, myslel jsem si to.

1 1
možnosti
JK

Několik tisíc je statisticky přijatelný vzorek obyvatelstva. :-) A že může rozhodovat o všem si myslí jen polyglot, nebo hlupák (to není z mé hlavy, to řekl Einstein).

1 1
možnosti
JK

Polyhistor. Zatracené doplňování !

0 0
možnosti
VM

Statisticky přijatelný vzorek z výsledků voleb aplikovaný na referendum? Pouhá doměnka :-) . Vy si jste jistý, že v referendu by se rozhodovalo o všem? Já si to vzhledem k mechanizmu referenda nemyslím, a nemyslím si oVás, že jste hlupák, jenom člověk s jiným názorem, to je běžná demokratická praxe. A už vůbec nechápu argument to, co řekl ve sví době Enstein, coby svůj subjektivní úhel pohledu. To mám jeho úhel pohledu považovat za jedinou a správnou pravdu?

1 1
možnosti
JZ

Několik tisíc je statisticky přijatelný vzorek obyvatelstva pouze pokud každého jednotlivého z těch několika tisíc správně vyberete, vy "experte".

0 0
možnosti
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/