Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

dobrý R^

a nemáte v zásobě něco o Nikolu Teslovi? ten člověk mě fascinuje a o jeho díle a objevech toho v češtině moc není...

0 0
možnosti
JS

děkuju :-) a mám :), ale chystám ho do své další knížky. Někdy sem dám ukázku

0 0
možnosti
MP

Zajímavé, se zájmem jsem si početl. Jen jsem se pozastavil nad tímhle tvrzením „... předpokládal to co víme, že svit Měsíce je odlesk slunečního světla od Země.“ Není to tak - světlá část měsíce je přímo ozářena sluncem. I když je pravda, že odlesk od sluncem ozářené Země je na Měsíci také patrný, ale jen někdy. Zpravidla tehdy, když je měsíc samém na začátku prvé čtvrtě nebo těsně před koncem čtvrtě poslední. V takové situaci je srpek úzký, tj. rozsah námi viditelné sluncem ozářené části malý, takže nás neoslňuje, a my krom srpku vidíme i zbývající část měsíce, která je však osvětlena mnohem slaběji, a to právě světlem odraženým od Země. Mimochodem - je to v situaci, kdy Země viděná z Měsíce je téměř před a nebo po svém úplňku.

0 0
možnosti
JS

děkuji za reakci a za pozorné čtení, ano vypadlo mi tam jedno a v tomto případě podstatné slovíčko popelavý - popelavý svit Měsíce. Opravuji a doufám, že se vám budou i další články zdát zajímavé

1 0
možnosti
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/