Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství už jen svazek dvou lidí -Ano? Ne!

Manželství dvou lidí? Ne. Ano, jsme rozmanití a různí a to s sebou přináší, že prostě nemůže mít každý všechno, nač se umane.

 

Poslankyně za ANO Radka Maxová bude ve sněmovně předkládat novelu zákona vycházející vstříc homosexuálům, která má uzákonit manželství jako svazek dvou lidí „Já se nemůžu spokojit s tím, že bychom zůstali u registrovaného partnerství. Musíme narovnat práva.“ Prohlašuje v médiích.

O jakém narovnání zde mluví. Rovnostářství je cesta do pekel a samotní tito rovnostáři přeci hovoří o dobru jinakosti mezi lidmi, a že musí být různé i sexuální menšiny chráněny, aby nebyly asimilovány většinou. Najednou je vše jinak a sexuální menšina chce popřít svoji těžce vydobytou a společností akceptovanou jinakost a chtějí vstupovat do manželství?

Ano, jsme rozmanití a různí a to s sebou přináší, že prostě nemůže mít každý všechno, nač se umane. Nemůže být každý stranickým vůdcem nebo modelkou. Nemůže každý být manžel a manželka. Není každý člověk stejný, jsme různí. Samozřejmě nelze směšovat predispozice jedince k něčemu i k možnosti uzavírat manželství, se stejností před právem – kdy každý člověk musí být podle práva stejně souzen za krádež, vraždu a každá oběť trestního činu musí být stejně chráněná.

Jako otřesný případ z minulosti lze uvést tragédii geniálního Alana Turinga. Tvůrce základního teoretického principu počítačů byl okraden mladíkem, kterého si přivedl domů. Zlodějíček mu vzal i hodinky darované otcem. To byla pro Turinga velká citová ztráta a nechtěl se vzdát možnosti získat je zpět. Bezelstně šel na policii dovolat se svého práva okradené oběti. Vše tam vypověděl a čekal spravedlnost. Jenže v padesátých letech byl v Anglii platný zákon o trestnosti mužské homosexuality a oběť se hned stala obviněným a souzeným zločincem. Dostal na výběr – několik let vězení nebo chemická kastrace. Zvolil si kastraci, ale ženské hormony už za rok změnily jeho tělo i myšlení a Turing nakonec spáchal sebevraždu - 7. června 1954. Ano, padesátá léta byla všude na světě šílená.

Toto je naštěstí minulost. Jaký se kdo narodil, takový se narodil a takovým je naší společností brán – ovšem každý se musí smířit, že prostě svět je někdy nespravedlivý a nemůže mít každý všechno. Ano, ať mají homosexuálové registrovaná partnerství či jen se to upraví na název partnerství, ale manželství nemohou mít už z podstaty té věci. Už slovo manžel manželka hovoří o ženě a muži – viz heslo z Wikipedie:

České výrazy vznikly přesmyčkami z původního staročeského malžen, malženka. Původní praslovanský duálový tvar malžena znamenal „muž a žena“, později se však jeho význam zúžil pouze na manželku, jak je zachovaný v polském "malżonka", a pro manžela byl dotvořen přechýlený mužský tvar.

 

Občanský zákoník vidí jako hlavní účel manželství založení rodiny mužem a ženou – potenciálními biologickými rodiči – tedy matkou a otcem. Další úloha manželství je zajištění řádné výchovy dětí a dále má zajistit vzájemnou podporu a pomoc.

Manželství má tedy funkci biologickou, výchovnou a socializační pro děti, ale i ekonomickou, etickou – vzájemná pomoc například v nemoci a emocionální – citová podpora.

 

Registrované partnerství vše ve vztahu dvou lidí stejného pohlaví dostatečně právně ošetřuje – právo na dědictví, právo na informace o partnerovi, vyživovací povinnost, v trestním právu jsou osoby blízké.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-115

A o svých biologických dětech může rodič nacházející se v registrovaném partnerství v případě svého úmrtí sám rozhodnout – a to určením poručníka.

§ 931

(1) Není-li to v rozporu se zájmy dítěte, jmenuje soud poručníkem toho, koho naznačili rodiče, ledaže tato osoba poručenství odmítne. Jinak soud jmenuje poručníkem některou z osob příbuzných nebo blízkých dítěti nebo jeho rodině, ledaže rodič takovou osobu výslovně vyloučil. Není-li takové osoby, jmenuje soud poručníkem jiného vhodného člověka.

https://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-zakonik/f4581899/

Není tedy jediný důvod něco narovnávat neb již právo na úřady registrovaný trvalý vztah existuje. Proč tedy se ozývají hlasy, že by homosexuálním párům mělo být umožněno manželství, když manželství není o svazku lidí, ale muže a ženy? Pokud stejná pohlaví chtějí uzavřít pevný svazek, mají na to absolutní právo a mají už vše i právně podchycené v registrovaném partnerství. Nebo ono tady nejde o lásku a trvalé svazky, ale o politiku?

Autor: Jita Splítková | pátek 19.10.2018 11:31 | karma článku: 39,32 | přečteno: 1784x
  • Další články autora

Jita Splítková

Mariánský sloup jako zdvižený prostředníček

Tak to tu opět máme – snahy o obnovení sloupu hanby. Kdo soudný by chtěl mít v centru svého hlavního města symbol ponížení, zastrašování, utlačování, okradení, poněmčování - ale i kolaborace a lokajství? Proč neobnovovat?

17.6.2019 v 14:58 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1703x | Společnost

Jita Splítková

Piráti, TOP09 a STAN - prostě příklad marasmu politických stran

Taková malá studie proč je politika fuj, ale proč se jí nevyhneme a o populismu stran, co křičí o populismu jiných a o nemoci naší doby – korektnosti a té jediné pravé povolené pravdě.

22.5.2019 v 9:20 | Karma: 35,64 | Přečteno: 1861x | Společnost

Jita Splítková

Katedrála a její zničení pro budoucnost

Na základě analýzy stavů věcí a faktů dedukuji, že požár Notre Dame s opravdu velkou pravděpodobností není náhoda. V článku vám tuto svoji myšlenku objasním zeširoka a z mnoha úhlů.

18.4.2019 v 16:01 | Karma: 38,52 | Přečteno: 2053x | Společnost

Jita Splítková

Nechci na západ ani na východ

Na východ, na východ, na východ... Křičelo se v minulém století. Přišel převrat a následovalo: Na západ, na západ, na západ...

21.3.2019 v 10:10 | Karma: 32,00 | Přečteno: 802x | Společnost

Jita Splítková

Tajní agenti a jejich sex mise a zmizelý novinář Peter Sweden.

Dějí se divné věci v životě, dějí se divné věci na Netu a na sociálních sítích. Všimli jste si, že zmizel novinář Peter Sweden?

19.3.2019 v 9:51 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/