Evropa – území obchodujících států.

26. 09. 2018 14:31:31
Jako jednotlivci mi mohou být některé státy sympatické a jiné se mi mohou až hnusit. Na státní úrovni by neměly být absolutně žádné emoce, o tom psal už George Washington.

Před časem se u europoslance Pospíšila objevil tento Tweet:

V případě Maďarska si musíme vybrat, jestli chceme Evropu hájící svobodu, demokracii a lidská práva, nebo státy, které spolu jen obchodují.

https://twitter.com/Pospisil_Jiri/status/1040540180497793024

Politik asi Evropou myslel Evropskou unii, která podle něj splňuje ono hájení svobody, lidských práv a demokracie. Myslím si - a je na to i dost důkazů, že toto vše soudobá Evropská unie pošlapává nebo alespoň hodně dusí, ale o tom jindy – dnes se chci podívat na druhou variantu Evropy – bez EU jen státy, které spolu slušně obchodují.

Jsem všemi deseti pro spolu obchodující státy a zrušení této EU s jejími úředníky, politiky, nikým nevolenými a neodvolatelnými komisaři a komisemi a soudci.

O významnosti obchodu nepochyboval ani nikdo menší než sám Washington. Když tento pán odcházel roku 1796 z funkce prezidenta, napsal předtím 19. září svému národu poselství. V něm vyjádřil o obchodu zajímavou myšlenku:

"Národ, který si vštípí k jinému národu buď nenávist, nebo stálé dobré vztahy, se stává otrokem. Takový národ je otrokem buď své nenávisti, nebo svých dobrých vztahů, a i jedno z obojího stačí, aby odvedlo národ od vlastních povinností a zájmů ...

...Hlavním pravidlem, které si musíme stanovit v poměru k ostatním státům, je rozšiřovat obchodní styky s nimi ..."

https://www.loc.gov/resource/mgw2.024/?sp=229&st=text

Velmi moudrá slova. Pokud by národy – státy byly jen samy pro sebe a snažily se s dalšími férově obchodovat a ne koukat, jak ty druhé prostě okrást, vyrabovat jim zem a ještě jim k tomu nutit své filosofy, bylo by krásně na světě. Staročeši k tomu říkali – Já pán, ty pán.

Na světě je kolem 250 států – počet klesá či roste podle jejich sjednocování, či naopak osamostatnění se. Je to velké číslo a každý by měl mít právo na to, být opravdovým útočištěm pro své občany- chránit je, bránit je a nepřemrštěně se o ně starat a dávat jim patřičnou osobní svobodu i zodpovědnost. Proč hlídat souseda? Jaká lidská práva? Každý může vidět jiná. Jedněm se obhajobou lidských práv může jevit potrestání mladíka, za to že řekl, že ženy nemají penis a jiným právo člověka odstoupit od jakéhokoliv náboženství bez hrozby trestu smrti jako se to děje v Islámu. Proč strkat nos do záležitostí jiného svrchovaného státu? Ano, může se nám hodně věcí v různých státech nelíbit, ale dalo by se parafrázovat, že svoboda jednoho státu končí na hranicích druhého státu.

Ano, každý stát je suverénním a samostatným celkem a má právo a musí rozhodovat podle svých občanů a v jejich a jen v jejich zájmu – ne v zájmech cizinců. Ne, nejedná se o populismus. Politik je volený, je pouhým zástupcem svých voličů, není bohem a měl by dbát na jejich vůli, ne na svoji nebo své strany nebo nějaké komise EU. Pokud by se stát řídil nařízeními zvenčí, přichází o svoji suverenitu – stát musí být ve svých rozhodnutích absolutně nezávislý, aby mohl vůbec plnit své funkce a to vnitřní i vnější. Pokud mu v tomto brání nějaké uskupení, kam vstoupil, tak pokud chce zůstat suverénním státem – musí z tohoto uskupení vystoupit, jiná cesta není. Jinak přestává být státem a vystavuje své občany možné perzekuci a ekonomickému okrádání ze strany těch, kvůli nimž se vzdal své suverenity.

Evropa by měla být pouze kontinent, kde existují suverénní státy, které spolu vzájemně obchodují a uzavírají celní unie a svobodně obchodují s každým, s kým chtějí, bez nějakých ultimativních nařízení od EU i kohokoli jiného, s kým se smí obchodovat a na koho je dané embargo.

Autor: Jita Splítková | středa 26.9.2018 14:31 | karma článku: 19.76 | přečteno: 392x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...