Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak oklamat oko

Lidské sny, které se léty ani staletími nemění, jsou: touha létat, být nesmrtelnými, umět číst myšlenky a být neviditelnými… všemožné sny se věda a výzkum snaží uvést do reality i ten o neviditelnosti.

 

 

Místo úvodu:

"A proč se chcete vlastně rozvést?“ Soudce zvedl hlavu od spisu a podíval se na ženu, "Tady čtu, že kvůli neviditelnosti… to je prazvláštní důvod, není to omyl?"

"Ne, není, je to správně."

"To nám musíte blíže vysvětlit, protože napsat jako důvod k žádosti o rozvod neviditelnost, to prostě nejde."

"Máte pravdu, takže můj manžel, jak asi víte, je špičkový fyzik a chemik a teď několik let pracuje na vývoji emulze neviditelnosti. Chápala jsem, že se o svůj vynález velmi bojí, nechce asistenty, takže jsem souhlasila, že ho budu zkoušet s ním. Znamenalo to, že jsem se oblékala do zvláštní kombinézy a on na mě lil onu emulzi. Poslední dobou se skutečně dařilo, že jsem se stala neviditelnou, proto jsem bláznivě souhlasila, že se obleču, on na mě nalije ten zázrak a já s ním půjdu ven, abychom to vyzkoušeli v reálu. A tam se to stalo, nečekaný efekt, ale já prostě už s ním nemůžu a nechci dál žít…" rozplakala se. "Došli jsme na náměstí plné lidí a začalo pršet a já najednou cítím, jak mi kombinéza odtéká z těla na dlažbu a do kanálu. Za chvíli jsem tam mezi těmi lidmi stála nahá."

Soudce se na ni podíval, "ano, to chápu a jako důvod mi to stačí."

 

Lidské sny, které se po staletí nemění, jsou: touha létat, být nesmrtelnými, umět číst myšlenky a být neviditelnými… všemožné sny se věda a výzkum snaží uvést do reality i ten o neviditelnosti. Samozřejmě, že vědci nejdou cestou nějaké alchymie, aby polévali lidi emulzemi neviditelnosti, či jim podávali nějaké nápoje, které by tělo zprůhlednily. Neviditelnost věda řeší seriózně, i když i ony kapalné prostředky kupodivu nezavrhuje a pracuje na nich a z pohádek a bájí si vypůjčuje dále i nápady na plášť či čepičku, která učiní člověka neviditelným. Při výzkumu se používají jen reálné fyzikální zákony a jevy či materiály a samozřejmě, že nikdo nepředpokládá, že pokud budete u dotyčného "neviditelného" přímo stát, že ho neuvidíte, nebo když bude běžet, že jeho maskování bude běžet s ním. Nic takového - tedy zatím se musíme spokojit s pouze se zneviditelněním statických předmětů, které je účinné od určité vzdálenosti.

 

Jak na to

Naše oko sice vidí pouze v rozmezí cca 0,4 až 0,7 mikrometrů čili 1014 Mhz, ale oklamat je není jednoduché a neviditelnost není nic jiného než oklamání oka. Samozřejmě neviditelnými mohou být věci i pro radar, radiolokátor, infračervené senzory… ale co oklame přístroj, neoklame oko - neviditelné letadlo na obloze vidíme - odráží světelné vlny čili je černé. Slyším, jak někdo nesouhlasí - ano, máte pravdu, pokud je letadlo hodně vysoko, tak tam jeho čerň splývá s tmavomodrou oblohou a oko je oklamáno také.

Samozřejmě, i pouhá kamufláž může udělat předměty iluzorně "neviditelnými" stačí barevné klikyháky, skvrny a skvrnky… vojáci dokonce mají celý vzorník maskování, která nejsou abstraktními výtvory umělce, ale vznikají na základě složitých fyzikálních výpočtů - nejznámější je zřejmě "žraločí" maskování použité za 2. světové války spojenci, které sice lodě nezviditelnilo, ale znemožňovalo odhad místa, kde se nacházely.

 

Barevné maskování není ono, je třeba změnit přímo vlastnosti toho, co má být neviditelné, lépe oklamat oko - to jde mnoha způsoby - aby objekt prostě pohlcoval odrážené světlo, či změnit úhel odrazu světla od jeho povrchu nebo ho udělat propustným - vyrovnat nebo aspoň přiblížit k sobě tak zvaný koeficient propustnosti onoho předmětu s koeficientem propustnosti vzduchu…

Další možností na cestě k neviditelnosti je umělý lom světla, jenže ten vyžaduje neuvěřitelný zdroj energie, takže by si člověk musel na zádech nosit malou atomovou elektrárnu. Také by bylo možné prostřednictvím energie elektromagnetického pole donutit fotony neodrážet se, ale obtékat předmět, který by se tak opravdu stal neviditelným, protože by došlo k obtékání nejen viditelného světla, ale i všeho elektromagnetického záření, takže zde by bylo klamáno nejen oko i radary.

Napadá mě, že prostředkem k zneviditelnění osob i předmětů by mohlo být jejich obalení plynným mrakem, jehož povrch by měnil vlastnosti světla nebo by na něj za pomocí kamer bylo promítáno pozadí předmětu. Ovšem na to by se lépe hodil hologram - to jistě už v nějaké sci-fi někdo použil - prostě kamery by v reálném čase snímaly okolí předmětu a snímky by posílaly do holoprojektorů a ty by vytvořily kolem zneviditelňovaného obraz okolí.

Jak vidíte, možností by bylo, ale co je reálné? Například na základě fyzikálních zákonů bylo vypracováno několik materiálů a druhů povrchů, které "činí předmět neviditelným".

 

Metamateriály

V roce 1996 anglický fyzik John Pendry přišel s předpokladem, že mikroskopické součástky z kovu určité formy mohou mít specifický vliv na elektrické i magnetické pole. Jeho teorie podnítila další výzkum, který vedl k vytvoření celé řady umělých struktur - metameteriálů, které mají velmi zvláštní elektrické a magnetické vlastnosti, které ve vesmíru nevykazují žádné jiné prvky. Proto ta předpona meta-. Týká se to permitivity - vztahu mezi vektory elektrického pole a elektrické indukce nebo elektromagnetického vlnění a permeability - vlivu prostředí na magnetické pole. K jedinečným vlastnostem těchto metamateriálů patří, že současně vykazují zápornou permitivitu a permeabilitu a záporný (nebo levostranný) koeficient lomu světla - což je hlavně ta vlastnost, která je dělá zajímavými pro použití ve výzkumu - jak učinit věci a lidi neviditelnými.

 

Maskovací štíty

Angličtí matematici Nicolae Nicorovici a Graeme Milton předpokládají možnosti existence takzvaného "štítu neviditelnosti" či ze sci-fi nám lépe známého maskovacího štítu, který se objevuje v seriálu Star Trek, kde jej používají ke kamufláži svých lodí třeba Klingoni i Romulani. Podle jejich vyjádření je tento seriál skutečně inspiroval k výzkumu.

Takovýto štít bude možné vytvořit podle nich nejen ve fantazii spisovatelů, ale i v realitě, pokud bude použita superčočka - materiál se záporným koeficientem lomu a budete se spoléhat na efekt "anomální lokalizované rezonance" (anomalous localised resonance). Dopadající a rozptylující se světlo na objektu rezonuje se zde se nacházející superčočkou a lomí se tak, že se objekt jeví skrytým všem venku, na naši sítnici se odraz nezachytí.

 

 

Autor: Jita Splítková | pátek 9.2.2018 9:46 | karma článku: 8,59 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jita Splítková

Mariánský sloup jako zdvižený prostředníček

Tak to tu opět máme – snahy o obnovení sloupu hanby. Kdo soudný by chtěl mít v centru svého hlavního města symbol ponížení, zastrašování, utlačování, okradení, poněmčování - ale i kolaborace a lokajství? Proč neobnovovat?

17.6.2019 v 14:58 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1703x | Společnost

Jita Splítková

Piráti, TOP09 a STAN - prostě příklad marasmu politických stran

Taková malá studie proč je politika fuj, ale proč se jí nevyhneme a o populismu stran, co křičí o populismu jiných a o nemoci naší doby – korektnosti a té jediné pravé povolené pravdě.

22.5.2019 v 9:20 | Karma: 35,64 | Přečteno: 1861x | Společnost

Jita Splítková

Katedrála a její zničení pro budoucnost

Na základě analýzy stavů věcí a faktů dedukuji, že požár Notre Dame s opravdu velkou pravděpodobností není náhoda. V článku vám tuto svoji myšlenku objasním zeširoka a z mnoha úhlů.

18.4.2019 v 16:01 | Karma: 38,52 | Přečteno: 2053x | Společnost

Jita Splítková

Nechci na západ ani na východ

Na východ, na východ, na východ... Křičelo se v minulém století. Přišel převrat a následovalo: Na západ, na západ, na západ...

21.3.2019 v 10:10 | Karma: 32,00 | Přečteno: 802x | Společnost

Jita Splítková

Tajní agenti a jejich sex mise a zmizelý novinář Peter Sweden.

Dějí se divné věci v životě, dějí se divné věci na Netu a na sociálních sítích. Všimli jste si, že zmizel novinář Peter Sweden?

19.3.2019 v 9:51 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Společnost

Jita Splítková

Soros, migranti, platební karty a bezbřehá pomoc

EU solící, OSN velící a Soros těžící – migrantský obchodní trojúhelník. A daňový poplatník plačící.

29.11.2018 v 10:00 | Karma: 34,54 | Přečteno: 1346x | Společnost

Jita Splítková

Feministky vymknuté z kuchyní šílí

Šílí nejen feministky i neinformovaní a placení a hlupáci. Proč? Oč se jedná? O ratifikaci Istanbulské úmluvy. Pokud by ji parlament ratifikoval, dopustil by se skoro vlastizrady. Nejsou to silná slova? Ne. Předkládám důkaz.

24.10.2018 v 13:59 | Karma: 43,18 | Přečteno: 3267x | Společnost

Jita Splítková

Manželství už jen svazek dvou lidí -Ano? Ne!

Manželství dvou lidí? Ne. Ano, jsme rozmanití a různí a to s sebou přináší, že prostě nemůže mít každý všechno, nač se umane.

19.10.2018 v 11:31 | Karma: 39,32 | Přečteno: 1784x | Společnost

Jita Splítková

Ó ta slova!

Slova milá, slova slušná, slova bojovná, slova sprostá – vše jsou jen slova a jejich volba není někdy náhodná. Třeba nevinné slovo kráva...

16.10.2018 v 14:47 | Karma: 15,37 | Přečteno: 396x | Společnost

Jita Splítková

Jsi starej, jsi mladej – od voleb padej!

Vždy před volbami zaznamenávám takovou podivnou věc – rozdmýchávání generační nenávisti. Mladí by chtěli zakázat jít volit penzistům, aby jim údajně svojí volbou nezničili život. Staří občas chtějí, aby bylo volební právo

5.10.2018 v 13:00 | Karma: 16,56 | Přečteno: 518x | Společnost

Jita Splítková

Evropa – území obchodujících států.

Jako jednotlivci mi mohou být některé státy sympatické a jiné se mi mohou až hnusit. Na státní úrovni by neměly být absolutně žádné emoce, o tom psal už George Washington.

26.9.2018 v 14:31 | Karma: 19,95 | Přečteno: 392x | Společnost

Jita Splítková

Skutečné lidství a skutečná hrdinka

V současné době tady kdejaký sobec a darmožrout vyřvává, jak je nutné přivézt do země mladé mohamedány a všichni křiklouni se cítí být dobroději, něčím lepším či dokonce hrdiny. Nejsou, ale vím o jedné výjimečné ženě.

24.9.2018 v 14:16 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1119x | Společnost

Jita Splítková

Bouře ve sklenici vody nebo?

Včera jsem četla v Lidovkách článek paní MUDr. PhDr. Taťjany Horákové, CSc. – velmi solidní článek. Text byl docela rychle stažen a najednou tu máme podivný hon na čarodějnice.

20.9.2018 v 18:46 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2367x | Společnost

Jita Splítková

Nenechat neznámé mladíky přijíti sem

Syrští mladíci – údajní sirotci a hned tolik vřeštění, ale není vše podivné? Pár důvodů proč sem v žádném případě tyto siroty nevozit neb mohlo by jít o dětské vojáky, ale poslat peníze přímo do Sýrie.

18.9.2018 v 12:13 | Karma: 43,05 | Přečteno: 2299x | Společnost

Jita Splítková

Ženštiny ženám

Jsou věci, co mi opravdu rozum nebere. Jednou z nich je chování feministek, těch bytostí s vagínou i bez.

11.9.2018 v 14:33 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1099x | Společnost

Jita Splítková

Udávají, tedy jsou

Novou módou na sociálních sítích je veřejné chlubení se udáváním. Pyšní se tím mladé slečny i staré slečny, dámy, mladí muži a staří pánové, známá jména i neznámá.

10.9.2018 v 9:47 | Karma: 32,11 | Přečteno: 1016x | Společnost

Jita Splítková

Kladivo na mozky v rukou člověka, co není v tísni

Kdo ovlivní mozky dětí a mladých, ten má moc a zajištěnou svoji budoucnost – tak uvažují i nátlakové politické „neziskovky“. Jak se taková neziskovka pozná? Ne malá, ne velká úvaha.

29.6.2018 v 10:02 | Karma: 35,32 | Přečteno: 2315x | Společnost

Jita Splítková

Tragikomický hrdina Babčenko.

Arkadij Babčenko – jméno vysloužilého vojáka, o kterém se budou točit hořké komedie, jako o tom co z mrtvých vstal.

5.6.2018 v 13:07 | Karma: 22,98 | Přečteno: 820x | Společnost

Jita Splítková

Něco tady smrdí

Vražda dvou lidí. Dvou mladých lidí, kteří měli mít brzo svatbu. Koho by to nechytlo za srdce. Komu by ho nesevřel smutek jako ledová pěst. Ano, je mi velmi líto mladých životů. Ovšem, když nastupují city, občas logika ustupuje.

3.3.2018 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 4469x | Společnost

Jita Splítková

Hledala počítačové brouky

Do pomyslné počítačové síně slávy patří mnoho osobností, jednou z nich je Grace Murray Hopper - matematička a programátorka.

25.2.2018 v 10:15 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/