Technologie, které třesou a zatřesou světem …

Velkým hitem jsou polymery. Zajímají vědce i výrobce řadu let a dá se říct, že neustále dokáží překvapit.

Pokud kamarádovi polijete důležité pracovní materiály vodou a ona lejstra zůstanou nepoškozená, možná mu dojde, že ona voda není voda, ale hasící nevodivá látka NOVEC 1230, známá také pod názvem Sapphire.

 

Jestliže dáma otevře kabelku a ona se uvnitř rozsvítí, kolik lidí napadne, že se v ní ukrývá nový zdroj světla. Tato technologie je výsledkem výzkumů německé firmy Bayer MaterialScience a švýcarské Lumitec. Do stěny kabelky je zašit tenký luminiscenční panel, vytvořený technologií Smart Surface. Tento panel se skládá z šesti tenoučkých vrstev z kovů, izolátorů a průhledných elektricky vodivých polymerů - Bayfol, Makrofol a Baytron. Dále obsahuje anorganické pigmenty, které mají úlohu barevného zářiče, právě jejich složení určuje barvu světelného zdroje. Využití "svítícího sendviče", jelikož je velmi tenký a ohebný, je velmi široké - třeba jako architektonický prvek v interiérech domů, ale i exteriérech nebo v metru, na letištích i v letadlech či autech, v nich mohou osvětlovat palubní desku…

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Americká firma Konarka zase vyrábí z vodivého polymeru neobyčejně tenký materiál Power Plastic - jedná se o sluneční baterii. Princip práce této baterie je skutečně z budoucnosti - polymer je pokryt nanočásticemi, které konvertují fotony v elektronový proud. Za vývojem tohoto materiálu stojí nositel Nobelovy ceny za chemii za rok 2000 Alan Heeger, který je ve firmě vedoucím výzkumu a i jedním z jejich zakladatelů.

Power Plastic - solární panel může být i součást tašek

 

Uvědomme si, že základem všech těchto "zázraků" je objev vodivých polymerů, jejichž elektrické chování je typické pro polovodiče a materiálové vlastnosti umožňují jednoduché zpracování. Polymery zajímají vědce i výrobce řadu let v poslední době se jejich výzkum rozdělil na tři odvětví - polymery pro lékařské aplikace, materiály pro přenos, zpracování a uchování informací a inteligentní materiály. Existují lehká polymerní vlákna pevnější než ocel, polymery neobyčejných vlastností - svítících nebo měnících své elektrické parametry při natahování, kapalně krystalické polymery vhodné pro konstrukční aplikace a pro zápis informací s vysokou hustotou i speciální polymery s nelineárně optickým chováním, které převádějí elektrický signál na optický.

Ne všechny tyto objevy zatím mají praktické využití, ale předpokládá se, že se časem najde.

Firmy ani stát nejsou ochotní investovat peníze do technologií, ze kterých není žádný reálný užitek či vedou jen k tvorbě velmi drahých čili téměř neprodejných přístrojů. Toto se ovšem netýká armádních výzkumů a výroby. Přesněji řečeno, civilní investoři podporují ty technologie, které mohou vést k vytvoření takového výrobku, který si lidi budou chtít koupit. Existuje několik oblastí, do kterých se vyplatí investovat a podporovat jejich výzkum. Je to vše co se týká člověka - jeho zdraví, zlepšení a zdokonalení lidského organismu, dlouhověkosti a také bezpečnosti a volného času - sem spadá jak zábava, ale i odstranění nutnosti vykonávat domácí práce. Další výhodnou investicí jsou technologie nacházející cesty k možným úsporám a novým zdrojům energie a v neposlední řadě vše kolem sítí a počítačů - jejich integrace do různých spotřebičů i těla, vzájemná komunikace a výzkum umělé inteligence. Technologie, které jsou v těchto oblastech nadějné a zároveň jsou pokládány za stavební kameny 21. století jsou - nanotechnologie a biotechnologie.

 

 

 

Autor: Jita Splítková | úterý 28.3.2017 8:21 | karma článku: 17,57 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Jita Splítková

Nechci na západ ani na východ

21.3.2019 v 10:10 | Karma: 32,00

Jita Splítková

Ó ta slova!

16.10.2018 v 14:47 | Karma: 15,37

Jita Splítková

Bouře ve sklenici vody nebo?

20.9.2018 v 18:46 | Karma: 26,48

Jita Splítková

Ženštiny ženám

11.9.2018 v 14:33 | Karma: 31,87

Jita Splítková

Udávají, tedy jsou

10.9.2018 v 9:47 | Karma: 32,11

Jita Splítková

Tragikomický hrdina Babčenko.

5.6.2018 v 13:07 | Karma: 22,98

Jita Splítková

Něco tady smrdí

3.3.2018 v 18:12 | Karma: 43,73

Jita Splítková

Hledala počítačové brouky

25.2.2018 v 10:15 | Karma: 15,91
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/