Jita Splítková

Slizem oděné

16. 02. 2017 9:21:59
Není nad originálnost a v módě se nápady obzvláště cení. Kde vzít a neporušit autorská práva? V laboratořích. Bakterie vás nezažalují.

Dlouho v oděvnictví kralovali švadleny, krejčí, pletařky...módní návrháři... a teď sice nebyly tyto profese sesazeny z trůnu, ale musely přibrat ještě i chemiky, fyziky, vývojáře nových materiálů, techniky...Za opravdu zcela originálními šatičkami je laboratorní technik z University of Western Australia Gary Cass.

Jako autor sci-fi se zabýval i tím, co by mohlo nahradit tradiční materiály jako bavlnu, hedvábí, len... a napadlo ho víno. Ano, víno. Ne popít ho a představit si nějaké krásné šaty, to ne Cass má jiné řešení. Jelikož pracoval i na vinohradu, tak se mu jednou stalo, že když se mu do kádě dostal kyslík a udělal z vína ocet, tak na vrchu našel sice sliznatou, ale elastickou vrstvu. Časem ho napadlo využít tuto blánu jako oděvní materiál.

Originální i bláznivý projekt vinných šatů se jmenuje Micro'be' a jeho dalšími účastníky jsou Alan Mullett, Chandrasekaran a Donna Franklin.

A co je vlastně ona slizká a pružná blána na povrchu kádě s vinným octem? Hedvábí máme od Bource morušového, bavlnu z rostliny bavlnovníku a vinné šaty od bakterie pojmenované Acetobacter aceti. Právě a jen tento druh bakterie na povrchu vína, ale i piva, při teplotě pod 20°C vytváří "slizký škraloup". Ono existují ještě Acetobacter pasteurianum, které na těchto alkoholických nápojích také vytváří blanku, ale při teplotě nad 25°C a blána od nich je suchá a svraštělá, pro oděvnictví nevhodná.

Jak z těchto bakteriemi vytvořených blan ušít šaty? Jehla a nit, či šicí stroj vám jsou k ničemu ani lepidla na látky nepomohou. Autoři projektu prostě nechali bakterie vytvářet své slizké dílo přímo na nafukovací figuríně lidského vzrůstu. Když bakterie vykonaly, co měly a sliznaté šatečky trochu oschly, tak figurínu prostě vypustili a manekýna se mohla obléci a jít na molo předvádět nový druh oblečení, na kterém se vlastně nepodílela lidská ruka.

Zatím mají tyto šaty řadu nedostatků - tak za prvé ještě je neumí vytvořit na figuríně celé najednou čili beze švů, ale vytváří je po kouscích a za druhé šaty musí být pořád vlhké, když vyschnou tak se scvrknou a změní se na něco podobného papírovému ubrousku a zrovna tak jsou i pevné - čili vůbec ne. Za obojí nedostatky mohou tvůrkyně - bakterie. Vlákna celulózy, která vytvářejí, jsou totiž oproti těm klasickým bavlněným velmi krátká, a tak šaty mají sklon k tomu trhat se a po vyschnutí se rozpadají téměř po dotknutí se jich.

Skupina kolem Micro'be' se chce těchto problémů zbavit tím, že do týmu chtějí přibrat ještě odborníky organické chemiky a společně chtějí najít způsob polymerizace celulózového vlákna a tím pádem jeho prodloužení a zpevnění. Obleky pak budou růst v celku, budou elastické a nebudou se muset máčet a nebudou se trhat. Jenže je někde asi problém, zatím ani po letech žádný úspěch nehlásí. Takže šaty – „slizky“ zřejmě nebudou.

video //www.youtube.com/embed/f-F2RD1KZT4

Autor: Jita Splítková | karma: 10.34 | přečteno: 479 ×
Poslední články autora