Hloupá a fikaná ženština či chytrá a fikaná žena?

Mata Hari - znamená malajsky - oko nového svítání - což znamená Slunce. Toto jméno jistě netřeba představovat. Byla to jen nenasytná děvka nebo osaměla žena s ideály?

 

Jen pro oživení paměti: Narodila se 7.8. 1876 v Holandsku v Leeuwardenu jako Margaretha Geertruida Zelleová v rodině obchodníka s klobouky. V roce 1893 se vdala za o dvacet let staršího vojáka kapitána Rudolfa MacLeoda - sloužícího důstojníka v holandské východní Indii - což je nyní Indonésie. Jednalo se o celkem movitého muže z lepší společnosti, který si žil bujarým životem vojáka, ale jak stárnul, tak asi na něj dolehly společenské konvence a chtěl založit rodinu. Nevěstu nehledal ve společnosti, ale pomocí inzerátu. Margaretha právě přišla o matku, k otci asi nemohla, protože se s její matkou rozvedl, u strýce to už bylo k nevydržení, tak staršímu seladonovi odpověděla a on si ji vybral. Odjela s ním do místa jeho působení. S manželem měla syna a dceru. Syn zemřel v roce 1899 - prý na vrozenou syfilis získanou od rodičů. Podle Wikipedie https://en.wikipedia.org/wiki/Mata_Hari . To by ovšem znamenalo, že Margaretha byla nakažená. Syfilis se přenáší z nemocné matky na plod a nikoli ze strany otce. MacLeod žil nevázaným životem, vydržoval si kurtizánu a pil víc než bylo v jeho kruzích slušné, je možné, že tedy nakazil i svoji ženu. Zřejmě se nějak vyléčila, protože jinak by těžko mohla později vystupovat jako striptérka.

manžel se synem

Manžel pil a mindráky si léčil bitím ženy. Takže ta pak hledala nějaký únik a našla. Ne alkohol, ale tanec. S vervou se pustila do studia místních tradic a tance. Roku 1897 se „vtělila“ do Mata Hari.

Po roce 1901 se manželé vrátili do Holandska a v roce 1902 byli oficiálně odloučeni a v roce 1906 bylo manželství soudně rozvedeno. Dceru si ponechal ve výchově otec a matce zakázal s ní jakýkoliv styk. Soud mu vyhověl, ačkoliv to byl alkoholik. Dcera zemřela v 21 letech a prý rovněž, jako bratr, na vrozenou syfilis. Pokud to je tedy pravda - zdroj není jen Wikipedie, ale tato informace se objevuje i v knize Pat Shipman - Femme Fatale: Love, Lies, and the Unknown Life of Mata Hari.

 

Po zrušení manželství  Margaretha v roce 1903 odjela do Paříže. Tento její krok je vysvětlován jako krok špiónky. V Holandsku prý byla zkontaktována Němci a získána pro špionáž v jejich prospěch. Pak tedy, aby plnila úkol, přesídlila do Francie, a tady ji prý zase zkontaktovala francouzská tajná služba a ona přijala i jejich nabídku, aby měla dost peněz. Je tohle vše pravda? Není tohle vše pravda? Proč by nějakou mladou paničku od starého syfilitického kapitána alkoholika oslovovala tajná služba a rovnou dvou velmocí? Věděli o všech jejích vlohách, včetně tance a viděli v tom všem její potenciál pro získávání informací?

V roce 1904 začala vystupovat v cirkusech, jako orientální tanečnice. Brzo se vyšvihla na post luxusní tanečnice, jejíž vystupování bylo určené jen pro smetánku. Stěžejním vystoupení pro její kariéru asi bylo to v Musée Guimet 13.3.1905 a samozřejmě byla milenkou jeho majitele.

 

Je pokládaná za vynálezkyni striptýzu - tedy lépe řečeno upravila si orientální tance a svlékala se při tom a také za dvojitou špiónku - a to pro Německo a Francii. Tanečnicí byla. Byla i kurtizánou, ale byla špiónkou? Nemáme dost relevantních informací, ale myslím, že rozhodně nebyla hloupá, jak se ji snaží vylíčit některé její životopisy. Dobrodružství měla v krvi i svůdcovství mužů – jako dívka byla vyhozená ze školy v Leidene, že sváděla ředitele. Erotično prý z ní úplně odkapávalo, její mluva, chůze a tanec. Měla v sobě  tajemno, sex a muži jí byli okouzleni. Francouzi by řekli, že měla esprit.

No a nakonec byla jako Německá vyzvědačka 15.10. 1917 v Paříži Francouzi popravena. Neprávem? Ono, kde nejlépe se skryje agent tajné služby jiného státu než v cirkuse a pak v salónech smetánky. Ovšem jako umělkyně volných mravů? Samozřejmě, že taková chytrá kurtizána by byla pro tajné služby poklad. To by svědčilo v její neprospěch. Jenže…

O jejích pobytech v Paříži v letech 1915 a 1916 se v závěrečné vyšetřovací zprávě píše: "Jako pokaždé byly jejím dominantním zaměstnáním milostné pletky; měla značné výdaje, záhadné příjmy, a přesto vyhrazovala svou přízeň s překvapivou nestranností důstojníkům všech armád a všech zemí…." Což zase o žádné špionáži nesvědčí. A soud v den jejího zatčení 13.2. 1917 neměl k dispozici žádný konkrétní důkaz. Jediné co měl, byly zprávy tajných služeb - a na jejich základě byla Mata Hari zastřelena. Ty zprávy - to byla v lednu 1917 zachycená šifrovaná depeše vysílaná ze Španělska - konkrétně z Madridu německým špionem do centra německé tajné služby. Ve zprávě je Mata Hari prozrazena jako německá agentka H -21. Francouzi nějakou náhodou získali šifrovací klíč, zachytili tajnou hlasovou depeši, akorát poslouchali nepřítele, když skutečně hovořil… to jsou náhody, jakoby jim je někdo přihrál. Německé tajné služby? Proč by to dělaly?

 

Mata Hari u soudu

Tajné služby ví své a nepohodlný agent je už mrtvý agent. Někomu ve Francii nebo Německu možná překážela. Tento fakt může svědčit o tom, že byla špiónkou, ale také může mluvit v její prospěch - mohla být pouze obětním beránkem. Tyto závěry o obětovaní špiónky se jménem "Slunce" či H-21, jak jsem následně zjistila, nenapadly jenom mě - ony se celkem logicky nabízejí. Komu jen tak mohla vadit? Možná, ne vadit, jen posloužila. Francouzi měli na koho svést své válečné neúspěchy.

Trest smrti dostala za to, že svojí špionáží ve prospěch Německa zavinila smrt 50 000 francouzských vojáků - podle mnoha historiků je její špionáž velmi nadhodnocena.

Po popravě byla její hlava a ostatní ostatky předány Anatomickému muzeu v Paříži. Nebylo to součástí trestu - jen nebyl nikdo, kdo by si vyzvedl její ostatky a pohřbil je. Obletovaná tanečnice a kurtizána byla osamělou ženou. A tajemnou, dodnes nevíme, jestli byla outsider nebo super špiónka. Jen podle úředních zpráv z popravy když se otevřela její cela, vstala a řekla: „Jsem připravena.“ Vyšla velmi elegantně oblečená a odmítla pásku na oči. Neprosila, neplakala, jen si stoupla před popravčí četu. Jak k ní nemít sympatie, navíc když víme jak se vždy licoměrně a docela zbaběle chovala Francouzská armáda. Příští rok prý budou odtajněny spisy týkající se Mata Hari, třeba se dozvíme pravdu? Pravda a tajné služby – to ovšem je oxymoron. Možná byla jen děvka, jak to u hereček a tanečnic bývá, možná byla i mrcha, která to hrála na všechny strany, možná to byla jen tanečnice a smyslná žena s jiskrou v těle, možná to byla velmi chytrá žena, která rozehrála svoji sobeckou hru, možná byla využita jako tolik figurek ve válkách … a možná je lepší neznat pravdu a myslet si tu svoji legendu nazvanou Mata Hari.

 

 

mladá Mata Hari

 

byla postavou z pohlednic

 

13.2.1917 zadržení a uvěznění

 

policejní fotka

 

 

Autor: Jita Splítková | středa 30.11.2016 14:39 | karma článku: 19,57 | přečteno: 689x