Když nové boty tak ty co komunikují, chrání a brání

14. 07. 2016 10:52:08
Boty. Jen příslušníci ještě dnes existujících tzv. primitivních národů nemají po vyslovení tohoto slova žádné asociace, protože samozřejmě chodí bosky.

Nejvíc lidí asi po vyslovení slova "boty" napadnou slova jako tlačící, drahé - to ty co si koupila partnerka, pohodlné...Bota s vysokým jehlovým podpatkem je ve všech sexuologických učebnicích na světě pokládaná za atribut erotiky a také za fetiš...

Boty zaujaly i výzkumníky a elektrotechniky tak, že stvořili obrannou a dokonce i inteligentní obuv. Ony chytré boty Verb for Shoe vymysleli lidé z MITu a vyrábí je společnost VectraSense. Jako duchovní otec těchto bot a zároveň jejich hlavní tvůrce je uváděn Ronald Demon (samozřejmě absolvent MITu), který firmu založil už v roce 1999 a na botky, kterým se říká "smart shoe", dostal i patent číslo 5,813,142 .

V botách je speciální mikropočítač ThinkShoe, který pracuje pod vlastním operačním systémem Magellan. Tyto boty jsou primárně zaměřeny na elektronicky zajištěné pohodlí v obuvi, čili sami hlídají, aby nositele nic nedřelo a nakračoval měkce, ať jde po jakémkoliv povrchu. Bota také monitoruje zdravotní stav svého nositele, výdej energie, dechovou frekvenci. Pokud by došlo k nějakému úrazu či kolapsu nositele, tak může i zavolat pomoc. Autoři je opatřili i programem na tvorbu a výměnu vizitek. Ta probíhá následovně: ThinkShoe bezdrátově komunikuje s PC nebo mobilem na kmitočtu 2,4Ghz a rychlost přenosu dat je 1,5Mb za sekundu. Takto do mikropočítače v obuvi můžete zadat speciální programy, svoji vizitku s fotografií a nevelkou audio informaci. Venku na procházce se jednotlivé páry bot Verb "poznají" a automaticky si vzájemně vymění vizitky. Doma se můžete na PC podívat na sebrané osobní informace a případně podle nich navázat kontakt. Vypadají jako tenisky a jsou určeny pro muže i ženy. Ovšem zřejmě i pro svoji cenu až 1000$ se nestaly masovým hitem a v současné době se asi už v žádném e-shopu neprodávají.

Pouze pro dámy jsou další hi-tech boty. Nejedná se o diskriminaci mužů, ale jak už bylo řečeno, boty jsou i sexuálním symbolem a následující obuv bude určena výhradně kněžkám lásky.

Extravagantní boty na vysokých podpatcích či klínu jsou vybaveny GPS přijímačem a nejen jím. V botě je "poplašný připínáček" - vlastně je to skrytý celý mechanismus k odesílání signálu, pokud například dojde k napadení. Po zaregistrování se do projektu Aphrodite majitelka těchto "pracovních" bot může disponovat e-mailem, má přístup na chat, kalendář, blog - kde se probírají třeba problematičtí zákazníci. Rovněž může dostávat audio i video zprávy - ty má možnost sledovat na speciálních monitorech vmontovaných do vysokých klínů svých botiček. Prostřednictvím bot si mohou objednat pokoj, doktora i různé informace.

Technologii automatického přenosu dat o poloze - APRS (Automatic Position Reporting System), která je použitá pro projekt Aphrodite vyvinula americká armáda, konkrétněji U.S. Naval Academy Satelltie Lab.

Tento poněkud pitoreskní příklad je demonstrací možností využití satelitních systému GPS, samozřejmě signál není možné přijímat všude, ale tyto systémy se neustále zdokonalují - a to jak satelity a jejich vysílání signálu tak i přijímače. Druhá strana této mince je, že za několik let může být sledován úplně každý člověk na planetě Zemi.

I poslední boty Electric Cinderella Shoe jsou pouze pro ženy a jejich funkce je obranná. Jedná se o elegantní elektrický střevíček - ona elektřina samozřejmě neprochází nožkou nositelky, ale paralyzuje násilníka. Aktivace střevíčku probíhá stisknutím knoflíku na přívěsku, který má žena na krku. Žena tedy stiskne přívěsek, jemně kopne nožkou a násilník se zasažen elektrickým výbojem, skácí na zem a z ní si ho pak odveze policie. Boty jsou jako obranné pouze na jedno použití, pak se stanou zcela normální obuví a jdou nosit, dokud nespadnou majitelce z nohou.

S tímto nápadem přišla už v roce 2002 Simona Brusa Pasque společně s Interaction Design Institute a v roce 2006 se podařilo její nápad zrealizovat.

Autor: Jita Splítková | čtvrtek 14.7.2016 10:52 | karma článku: 12.02 | přečteno: 532x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Mirka Pantlíková

Nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 199 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 388 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 190 |
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...