Věčně mladý mozek

25. 04. 2016 10:20:00
Bionika vytváří implantáty srdce, jater, ledvin, nohou, rukou, cév, to vše chce stvořit přirozenou cestou i medicína z kmenových buněk. Jen mozek, mozek ten asi budeme muset mít pořád jen ten svůj původní. Opravdu? Co by pomohlo?

Mozek můžeme chemicky zdokonalovat. Navíc vědci přišli s radostným zjištěním a vyvrátily všeobecné mínění, že mozek se přestává vyvíjet koncem puberty. Lidský mozek se totiž vyvíjí až do 50 let.

Na tento fakt narazil při svých výzkumech už v roce 2001 americký neurofyziolog George Bartzokis. Zjistil, že jinak se chovají tzv. šedá a bílá hmota mozková. Šedá hmota (mozková kůra, kortex) má skutečně maximum své aktivity kolem 20 let, pak její vývoj slábne. Bílá hmota, která představuje to nejdůležitější - nervová spojení (synapse), se však vyvíjí ve frontálním a temporálním laloku až skoro do 50 let. A co potom? Co vyvolává stárnutí mozků?

Vědci Lékařského institutu v USA státě Utah zjistili, že za stárnutí našich mozků je "zodpovědná" chemická látka známá pod zkratkou GABA (kyselina gama-aminomáselná), která účinkuje jako jeden z nejrozšířenějších inhibičních neurotransmiterů v centrálním nervovém systému.
Pokusy na opicích, jejichž mozky jsou podobné těm našim, prozatím dokázaly, že pokud se v mozku sníží množství této látky, dochází ke stárnutí mozkových buněk a k opožďování se elektrických neuronových impulsů. Toto jsou symptomy značící ztrátu koncentrace vnímání a zapomnětlivost - čili stárnutí mozku.
V rámci pokusů byla starým opicím dána určitá dávka GABA. Látka jim byla přímo aplikována do neuronů. Po tomto (nechci ani přemýšlet, jaké pro ty opice ty pokusy jsou hnusné) se mozková činnost starých opic jevila prakticky k nerozeznání od mladých.
Jeden z vedoucích tohoto projektu doktor Bernard Agranoff k tomuto řekl, že tento objev zatím nepovede přímo k nějakému konkrétnímu léku, který by omladil lidský mozek, ale ukázal hlavní směr k jeho hledání.


Berte si tedy GABA, nebudete senilní? K lítosti mnoha lidí, tato látka takto neúčinkuje. Ono totiž orálně podávaná GABA jako potravní doplněk, napomáhá pouze ke stavům uvolnění a relaxace. Podle odborníků, vzhledem k jejím problémům při přechodu skrze hematoencefalickou bariéru, se nepředpokládá, že by tento způsob nějak zvyšoval hladinu GABA v mozku. A aplikovat to lidem, jako těm ubohým pokusným opicím, přímo do neuronů, není nejlepší cesta k omlazení. Navíc, ještě je zde jeden kardinální problém - mladý mozek v nemohoucím těle -jedna z nejhorších variant života. Já osobně znám několik hodně starých lidí a jejich mozky i bez pilulek jsou mladé a pálí jim to. Mozek je prý taky sval a musí se cvičit, pokud vám atrofují svaly, léky vám nepomohou, ale musíte se prostě hejbat.

Možná, že v budoucnu i mozek bude moci být vylepšen implantáty - vědci už roky zkoumají možnosti spojení neuronů s čipy ... co my víme. Staneme se kyborgy? O tom někdy příště.

Autor: Jita Splítková | pondělí 25.4.2016 10:20 | karma článku: 13.48 | přečteno: 207x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 96 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 507 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...