Města hrůzy a zkázy

28. 01. 2016 14:07:11
Říká se, že nejlepšími "věštci budoucnosti" jsou autoři žánru sci-fi. Něco na tom bude! Myslíte? Předpovídají různé vynálezy, zkázy planet, ale pouze ve svých knihách a netváří se, že jsou něco jako Nostradamus.

Autoři sci-fi prostě píší beletrii s přidanou hodnotou - ukázkou budoucnosti. Mají technické znalosti, sledují hi-tech své doby a tak trochu burcují lidi z jejich zaprděného klídku, když ukazují možný apokalyptický svět a konec svobody.

Jules Verne a ti druzí dávní

Prvním a asi nejznámějším autorem sci-fi románů je Jules Verne (1828 - 1905) - se svými fantastickými automaty, televizí, ponorkou, cestou na Měsíc - stejnojmenný román vyšel v roce 1865. Jím Verne vlastně předpověděl cestu Apolla 11, které přistálo na Měsíci roku 1969. Verneova kosmická loď se třemi muži na palubě odstartovala z vymyšleného města na Floridě, pohybovala se rychlostí 40 000Km/h a na Měsíc letěla čtyři dny a jednu hodinu. Apollo 11 obývali tři kosmonauti, odstartovalo z kosmického střediska na mysu Canaveral (to se Verne taky skoro trefil), jeho rychlost byla cca 38 600Km/h a na Měsíc doletělo za čtyři dny a šest hodin. Rozhodně zajímavé. Viďte? Ono prostě stačilo být dobrým matematikem a vše si vypočítat.

Po Verneovi převzal pomyslné žezlo krále dobrodružného a vědecko - fantastického románu Ital Luigi Motta (1881 - 1955). Rodák z Busselengu u Verony. I v jeho knihách najdeme předpovědi budoucích vynálezů. V románě Principessa Della Rose, Motta až odborně futurologicky prorokuje první světovou válku se všemi formami bitevních útoků a obrany. Popisuje zde letadla, válečné stroje a i další lidské vynálezy určené k vzájemnému zabílení, jaké opravdu byly ve válce použity. Jenže Verne již před ním napsal svůj Vynález zkázy (1896) a Tajemství ocelového města (1879). Svět není jednoduchý - takže k tomuto románu je nutné dodat, že v tomto případě Verne pouze přepracoval text od jiného francouzského spisovatele sci-fi André Laurieho (1844 - 1909), který se ve skutečnosti jmenoval Jean François Paschal Grousset.

Nepopíratelným faktem, ale je, že už před vznikem románů v roce 1856 Brit Robert Mallet zkonstruoval dělo s ráží 915 mm tzv. Palmerstonův hmoždíř. Po čtvrtém výstřelu byl nepoužitelný - ukázal, že tudy cesta nevede a zřejmě inspiroval Verneho i Laurieho.

V knize Podmořský tunel (1926) Motta popisuje mořské hlubiny, nezbytnou Atlantidu, ale i stavbu tunelu. Cestu podmořským a dokonce transatlantickým tunelem popisuje i Laurie ve sci-fi románu - Z New Yorku do Brestu za sedm hodin (vydán 1889)... opět nic vizionářského.

První projekt na proražení tunelu pod kanálem La Manche pochází už z roku 1802 - projekt vypracoval Francouz Albert Mathieu . K uskutečnění nedošlo a ani by tento jeho projekt nebyl v reálu použitelný. Další návrh tunelu je z roku 1856 od jiného Francouze Thoma de Gamonda. Ovšem v roce 1842 byl dán do provozu podvodní tunel pod Temží, vybudovaný razicím štítem vyvinutým pro tuto stavbu M.I. Brunelem - takže stavba tunelu pod vodou opravdu nebyla nic fantastického. To Verneova ponorka z Dvaceti tisíc mil pod mořem -román vydán roku 1876, je zajímavější, i když nápad není originální a dokonce v roce 1620 holandský přírodovědec Cornelius Drebbel sestrojil podvodní plavidlo poháněné vesly a dvě hodiny se proháněl v Temži a Leonardo da Vinci, také přemýšlel o podvodní lodi.

V roce 1776 staví D. Bushnell svoji jednomístnou ponorku "želvu". A v roce 1863 je na hladinu spuštěna 420 tun vážící loď - ponorka poháněná pod vodou stlačeným vzduchem. Samozřejmě proti Nautilu nedokonalá a s malým akčním radiusem.

"No vidíte, že na tom vědeckém předvídání není nic tak zvláštního, žádné tajemno," může namítnout někdo z vás - a má pravdu.

Verne, Laurie i Motta byli inteligentní muži a jejich doba začínala přetékat vědeckými objevy a vynálezy ze všech oblastí. Všichni tři jistě sledovali novinky vědy a techniky. Leccos si mohli prostě logicky vydedukovat, odhadnout jakým směrem se bude vývoj ubírat. Ano, je to tak, ale je tu celá řada dalších autorů, dalo by se říci sci-fi, kteří ve svých románech a povídkách uvádějí velice zvláštní věci, které opravdu existují, jen v jejich době o nich nikdo neměl ani tušení a odhadnout se až tak lehce nedaly. Opravdu ne? To nelze nikdy tvrdit a náhoda také existuje...

A kde jsou ta hrůzná města zkázy a teroru? Už se k tomu blížím.

Všichni bídně zahyneme ve městech sídlech neřesti

J.A.Komenský nechal svého poutníka procházet městem a hledat sebe, pravdu, smysl existence. Poutník hledá svět, ale samo město je tím celým světem. V literatuře má fenomén - město - zásadní význam. Je to symbol, personifikace, chiméra. Vrcholný výtvor člověka - společenského tvora. Město - ochranná schránka lidstva, žumpa, krematorium.

Celá řada spisovatelů nechává projít své hrdiny katarzí - specifickým městem, bez citu, bez krásna.
Je jím Ilium, kde žije dr. Paul Proteus a gigantický počítačový plánovač (K.Vonnegut - Mechanické piano). Je jím i Bradburyho město, kde hasiči pálí knihy, kde lidé házejí udání do schránek (451o Farenheita). Nebo i neurčitelné město, kde omylem přistane lingvista Budai, a kde nenachází jediného člověka, který by mluvil jemu srozumitelnou řečí. Město je uzavřený organismus a nepřijímá nic cizorodého. (Ferenc Karinthy - Epepe).
Město je i to Orwellovo se Sídlištěm vítězství s plakáty Velkého bratra a ubohým Winstonem Smithem (1984). Obludný je i Londýn Aldouse Huxleyho v Konci civilizace.
Na žádné z těchto měst nelze zapomenout, na žádnou z těchto několika knih nelze zapomenout. Jsou to knihy - varování. Podívejte se, kam to může všechno dospět. Podívejte se, kam vede zneužitá technika, věda, fanatismus, lhostejnost, tupost, sobectví.

Zvláštnůstka na závěr

Takové dílo, po kterém nelze usnout, jistě zamýšlel napsat i Jules Verne.
Celá desetiletí se čekalo, jestli se někdy objeví jeho román Paříž dvacátého století. Natěšení čtenáři očekávali, jaké zrůdné město vymyslel literární stvořitel tolika technických vynálezů.
Koncem 20. Století už sběratelé i obdivovatelé Verneova díla přestávali doufat, že se román někdy najde.

V roce 1989 vzal tvůrcův pravnuk Jean výbušninu, umístil ji na betonový trezor, který od smrti geniálního futuristy ležel v jeho vile v Tuolonu a... dal ránu. Díky hrubé síle se fandové dočkali. V roce 1994 byl konečně román Paříž ve dvacátém století vydán v nakladatelství Hachette. Kniha byla skoro okamžitě přeložena do dvaceti jazyků. Je potěšující, že hned v následujícím roce 1995 vyšla i v češtině.
Stačí říci, "JULES VERNE" a není třeba moc ostatních slov. Na rozdíl od tvůrce je nově objevený román široké veřejnosti téměř neznámý. Naštěstí. Nekonala se žádná „bomba“. Po pravdě řečeno, Verne věděl, proč ho zavřel do trezoru a nevytáhl.

Verneův velký obdivovatel a nakladatel Hetzel v roce 1863 po přečtení díla napsal:
"Můj drahý Verne, nevím, co bych za to dal, abych Vám nemusel dnes psát. Stanovil jste si navýsost obtížný úkol - a stejně jako vašim předchůdcům v podobných věcech, ani Vám se nepodařilo zhostit se ho s úspěchem... Neočekával jsem žádné veledílo, ale přece jen jsem doufal v něco lepšího. Není v něm ani jedna zodpovězená otázka budoucnosti, ani jediná nová kritika, která by se neopakovala... Nejste pro tu knihu zralý, předěláte ji za dvacet let...
Vašemu proroctví dnes nikdo neuvěří... nebudou se o to zajímat..."

I zde Verne hýří technickými předpověďmi faxů, elektrických varhan a tím to celkem končí. Jeho zamýšlená tvrdá satira společnosti se nějak nekoná. Skutečně nevím, jak by byla kniha tehdejšími čtenáři přijata. Bylo by pochopeno, co chce říci? V dnešní době se něčemu z románu usmějeme, máme za sebou četbu dnešních autorů a ve srovnání s nimi Paříž 20. století je velice naivní a "drsné scény" směšné.

Ukázka pro dokreslení:
"... Šel však dál, nakonec se dostal doprostřed strašného ohlušení, do rozlehlého sálu, jenž by pohodlně pojal deset tisíc osob. V jeho průčelí stála elektrickým písmem slova: ELEKTRICKÝ KONCERT ...

"Prchněme, prchněme! vzkřikl nešťastník pronásledovaný neodbytným démonem ... A vlekl se po kolenou.
Po dvou hodinách zápasu s vlastní slabostí dospěl do la Villette... hodinu nato obešel věznici pro mladistvé... Tam se skýtala pochmurná podívaná. Stavěli šibenici, chystali popravu na zítřek.
Pod rukama zpívajících dělníků se už zvedalo lešení. Michel chtěl tomu pohledu uniknout. Klopýtl však o otevřenou bednu. Když vstával, zahlédl v ní elektrickou baterii.
Probleskla jím myšlenka: pochopil! Již se nestíná. Zabíjí se elektrickým nábojem. Bylo to tak podobnější nebeskému trestu.
Michel naposledy vykřikl a omdlel..."

Pár zajímavých linků

How French Artists in 1899 Envisioned Life in the Year 2000: Drawing the Future

Isaac Asimov Predicts in 1964 What the World Will Look Like Today

In 1964, Arthur C. Clarke Predicts the Internet, 3D Printers and Trained Monkey Servants

Walter Cronkite Imagines the Home of the 21st Century ... Back in 1967

The Internet Imagined in 1969

In 1900, Ladies’ Home Journal Publishes 28 Predictions for the Year 2000

Philip K. Dick Makes Off-the-Wall Predictions for the Future: Mars Colonies, Alien Viruses & More (1981)

Nikola Tesla’s Predictions for the 21st Century: The Rise of Smart Phones & Wireless, The Demise of Coffee, The Rule of Eugenics (1926/35)

In 1968, Stanley Kubrick Makes Predictions for 2001: Humanity Will Conquer Old Age, Watch 3D TV & Learn German in 20 Minutes

In 1911, Thomas Edison Predicts What the World Will Look Like in 2011: Smart Phones, No Poverty, Libraries That Fit in One Book

Mark Twain Predicts the Internet in 1898: Read His Sci-Fi Crime Story, “From The ‘London Times’ in 1904”

Future Shock: Orson Welles Narrates a 1972 Film About the Perils of Technological Change

Autor: Jita Splítková | čtvrtek 28.1.2016 14:07 | karma článku: 14.99 | přečteno: 661x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 26.81 | Přečteno: 303 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1179 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 232 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 177 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...