Diskuse

Na beton

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pojem "brutalismus" v architektuře je skutečně odvozen o slova "brutalita". Vznikl v tvrdé reakci na monotónní funkcionalismus a svou nízce kulturní hrubostí a agresivitou napadá také kulturní architektonické prostředí. Za každou cenu se odlišit a nafackovat všemu co stojí kolem. Cesta kontextuálně samoúčelného a devastujícího exhibicionismu, extravagance a teatrálnosti. V četném dalším vývojovém pokračování se "brutalismus" proměnil v exhibiční komerční kýč.

1 0
možnosti

Na beton dobrý blog, Jito!R^ Jo, tak o hotelu Praha nechci vůbec slyšet (je to ten, co ho zlikvidoval Kellner, že?) Nejlepší, co bylo v novodobé Praze postaveno. Škoda, že to nebyl radši Palác kultury.

1 0
možnosti

Je pravda paní Šípková,

Že náklady na jeho provoz asi byly velké. A je na majiteli, jak se svým majetkem náloží. Na druhou stranu, takto kvalitních staveb příliš postaveno nebylo. A stejnym pohledem bych musel vybourat celou Prahu. Nebo zateplit atp. A vypovídá jen o majiteli,že si neváží unikátní práce předků.a jedinečnosti. Navíc se jedná o velmi lukrativní pozemek, snad nelepší v Praze a to jistě hrálo roli.

A těch budov na zbourání je tolik, třeba slavný Don Giovanni...

S pozdravem

MZ

0 0
možnosti

Pěkný blog paní Splítková. Kenzo Tange, už od malička favorit..

Jinak příměsí a technologií, jak zlepšit "kvalitu" (změnit charakteristiky) betonu, je spousta. Ať už nahrazením samotného pojiva či kameniva, zpracováním atd. Problém je jinde, není poptávka a např. největší prolévač betonu (tedy zadavatel ŘSD, SŽDC, obce atd) tlak nevyvíjí a soukromá sféra není nucená přístup měnit.

Ale to by bylo na dlouho.

Navíc brutalismus je u nás bohužel spojen s normalizačními léty a přesto že nemá se "socíkem" nic společného, dnešní společnost na něj jako na "socialistický" pohlíží. A asi proto půjde dolů i třeba budova transgasu. Proto šel dolů hotel Praha.

S pozdravem

MZ

1 0
možnosti

děkuju :)

jsem ráda, že neobdivuji Tangeho sama ☺ a že neštvalo zbourání hotelu Praha jen mne

0 0
možnosti