Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Ať žije uhlík a autorka ! R^:-)

2 0
možnosti
DT

Skvělý, do naprostého perfektna dotažený blog. R^ Máte můj obdiv, Jito. R^

0 0
možnosti
JS

Dano, děkuju moc :) od včerejška mám v okně otevřený druhý díl ZOO :) dnes se doufám k přečtení už dostanu

1 0
možnosti
Foto

Zajimavy clanek. Diky za prehledne podane informace o uhliku.

0 0
možnosti
Foto

R^Že by se nám rodil další poučný seriál? Co nových forem se podařilo vytvořit od doby, kdy jsem se učila (an)organiku!8-o:-)

0 0
možnosti
JS

dnes už to je skoro tak, že co večer napíšu, ráno už je překonaný:-)

1 0
možnosti

Tedy Jito, to je ale obsažná lekce!R^ Není to tedy moje parketa:-), ale přece jen zvědavost zvítězila. Obdivuji tvůj široký záběr a tleskám!!! R^R^

1 0
možnosti
JS

děkuju :) ono tohle patří k tématům, co jsem měla tak nějak za svá a pořád si je studuju IT, robotika, nanotechnologie...:-)

1 0
možnosti
JH

Pěkný technický popis, ale to nejdůležitější chybí. Uhlík je základní součástí všeho živého na této planetě. Pokud pomineme vodu, tak naše těla jsou z velké, ne-li převážné, části z uhlíku, u rostlin to platí ještě mnohem víc. Uhlík pomáhá, ve formě CO2, udržet na naší planetě příznivé klima, ale je jen součástí, hlavním skleníkovým plynem je obyčejná voda. Veškerý život, zde, je postaven na bázi uhlíku. Ve Vesmíru není až tak běžný, vzniká při jaderné fůzi helia, takže ve velmi starých hvězdách, které již spotřebovaly své prvotní palivo a musily vybuchnout a svůj materiál rozprostřít do vesmírného prostoru. Mračna vodíku smísená s těmito zbytky starých hvězd dala možnost vzniku planetárního systému, jako je ten náš. Pokud by se formoval pouze z vodíku, život ve formě, jak jej známe, by neexistoval a neměl by kdo o vlastnostech uhlíku referovat.

3 0
možnosti
JS

děkuji za hezký komentář :), ano, samozřejmě jsme uhlíkové jednotky - v mnoha scifi se to připomíná, ale já se soustředila jen na to, co není až tak známé - přeci jen je to článek - a kdo by četl ještě víc obsáhlejší text

0 0
možnosti
MK

Nejběžnějším prvkem v dosud nám známém vesmíru je sice vodík, ale uhlík je naprosto fascinující svými fyzikálně-chemickými vlastnosti.

Osobně by mne zajímalo, jestli by někde ve vesmíru mohl existovat "organický" život postavený na jiném prvku s obdobnou elektronovou konfigurací, konkrétně tedy třeba na bázi křemíku.

1 0
možnosti
MK

A jinak samozřejmě díky za pěkný článek! R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/