Správně nastavená ozubená kolečka

21. 06. 2017 10:11:52
V historii vývoje počítačů jsou stovky jmen, připomeňme si některá. Tak třeba - víte kdo byl I.S.Brook?

V roce 1995 vyšla kniha "Computer pioneers" od autora J.A.N.Lee - IT odborníka z Virginia Polytechnic Institute. V knize je na sto životopisů těch, co vyšlapávali cestičku PC na naše pracovní stoly a i ta stovka je málo, bylo jich samozřejmě ještě více. Za Rusko tam jsou z desítek vědců a techniků uvedeni jen V.M. Gluškov a A.P. Eršov a přitom neoddiskutovatelný význam v historii vývoje počítačů mají i S.A. Lebeděv, I.S. Brook, B.I. Rameev, M.A. Kartzev, H.J. Matjuchin, N.P. Brusentsov, I.J. Acušsky... co člověk - to zajímavý nápad a počítač - dokonce v souvislosti se jmény Brook a Lebeděv se hovoří o konstrukční počítačové škole.

Shodou okolností oba dva zakladatelé "konstrukčních filosofii" počítačů a škol v Rusku se narodili v roce 1902, studovali Moskevskou techniku a pracovali v Energetickém institutu - a tady podobnosti končí až na fakt, že i zemřeli ve stejném roce. Škola Lebeděva byla zaměřena na konstruování velkých počítačů a hlavně na jejich výkon - to byl její hlavní cíl. Na rozdíl od této školy se ta Bookova zaměřovala na malé a střední počítače, kde hlavní roli hrál ukazatel cena/výkon.

Fakta

Isaak Semjonovič Brook se narodil 8.11. (či podle tehdejšího ruského kalendáře 26.10.) v roce 1902 v Minsku a zemřel 6. října 1974 rovněž v Minsku.

Vystudoval reálné gymnázium a v roce 1925 ukončil elektrotechnickou fakultu na Moskevské národní technické universitě N.E. Baumana. Jeho diplomová práce se věnovala novým způsobům regulování asynchronních motorů - což asi předznamenalo, že od roku 1935 jedenáct let pracoval v Energetickém institutu Akademie věd. V roce 1956 se stal šéfem Laboratoře řídících strojů a systémů AV. Od roku 1958 pracoval v Institutu elektronických řídících strojů. Ovšem ať už pracoval kdekoli, celý život konstruoval počítače - první vytvořil a uvedl do provozu v roce1939. Jednalo se o analogový počítač podobný diferenciálnímu analyzátoru Vannevara Bushe z roku 1935.

V roce 1964 pro své tehdy nepohodlné názory na ekonomii, byl donucen jít do důchodu, ale tím jeho aktivní práce na vývoji počítačů nekončí. Dále spolupracuje s výzkumnými ústavy a za posledních pět let svého života obdržel 16 patentů.

Celkově napsal víc jak 100 vědeckých prací, je autorem 50 vynálezů a obdržel řadu ocenění.

Jak si ušetřit práci

V Energetickém institutu musel Brook a jeho kolegové - vzhledem ke své výzkumné práci, počítat denně velké množství složitých rovnic, přitom si uvědomoval, že je možné si tuto, pro něj důležitou, ale zdlouhavou a únavnou práci, zjednodušit strojem - a tak na něm začal pracovat.

Brookův analogový počítač byl mechanický integrátor umožňující řešit diferenciální rovnice do šestého řádu - což byl na svoji dobu opravdu úžasný výkon.

Jenže, aby stroj počítal za něj, musel vyřešit složitý technický problém - představte si, že integrátor jeho analogového počítače se skládal z více jak tisíce ozubených kol. Stojany s početnými spojkami a otvory pro osy ozubených kol zabíraly sál o rozloze 60m².

A ani zadání výpočtů nebylo nic jednoduchého - v případě takovéhoto mechanického analogového počítače se rovnalo instalaci stolic ozubených válců na své správné místo a to trvalo od jednoho dne až do několika neděl. Jenže vše se vyplatilo - takovéto strojové výpočty byly rychlejší, bezchybnější a vědci si ušetřili čas.

"Číslicovým elektronickým výpočetním strojům" se začal Brook věnovat v roce 1948 a společně s B.I.Rameevem vypracoval návrh principů práce binárního počítače řízeného programem přímo z paměti a v roce 1950 už pracuje na konstrukci tehdy malého počítače "M-1" - jeho princip navrhl společně s H.J. Matjuchinem - ten detailně vypracoval aritmeticko-logickou část počítače, a také řídící uzel magnetické bubnové paměti.

M-1 obsahoval 730 elektronových lamp, ale na usměrňovače již byly použity polovodiče (kuproxid). Počítač obsahoval i svitkový dálnopis, který tiskl text přesně na délku řádku a v M-1 byl poprvé uplatněn dvou adresní systém příkazů.

Hned po dokončení, koncem roku 1951, byl dán do zkušebního provozu a byl v té době jediným elektronickým výpočetním zařízením v Ruské federaci - prováděly se na něm výpočty i pro raketového konstruktéra Koroleva a pro fyzika Kurčatova.

Po M-1 přišla další Brookova "M" a i jiné počítače a dokonalejší, ale první je vždy nejzajímavější.

Autor: Jita Splítková | středa 21.6.2017 10:11 | karma článku: 14.79 | přečteno: 481x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 285 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...