Jita Splítková

Zahoďte štětce a dláta III.

12. 04. 2017 9:23:15
Umělec je rezonanční deskou své doby, musí tedy reflektovat i nové technologie a materiály - neměl by se jich bát, či je zatracovat - jsou to pro něj nové možnosti, jak nepřestat umělecky komunikovat s okolním světem.

Technická a zároveň umělecká díla

Vůbec není nutné zbavovat se pomůcek, kterými umělci už po staletí vytváří svá díla, ale přeci jen člověk 21. století není ten samý člověk, co k "zachycení" obrazu světa potřeboval jen kámen, majzlík, dřevo, dláta, či plátno, štětce a barvy...či plátno, štětce a barvy...

Umělec je rezonanční deskou své doby, musí tedy reflektovat i nové technologie a materiály - neměl by se jich bát, či je zatracovat - jsou to pro něj nové možnosti, jak nepřestat umělecky komunikovat s okolním světem. Samozřejmě může zvolit i další možnost - a to starými výtvarnými technikami zobrazovat nová témata a budoucnost.

Hlinikový mrak

video //www.youtube.com/embed/42hgPLL8IrA

V roce 2008 byla na letišti Heathrow v hale Terminalu 5 nad eskalátory instalována digitální skulptura "Cloud" - mrak. Vytvořili ji umělci Conny Freyer, Eva Rucki a Sebastien Noel z designérského studia Tronika.

Je to pět metrů dlouhý rovnoměrný "mráček", který je v prostoře terminálu dobře viditelný ze všech stran a úhlů. Cloud tvarem trochu připomíná stylizovaný burský oříšek - ta podoba je ještě větší, když víme, že vznikl spojením dvou skořepin, které jsou dírkované a vnitřek má plný elektroniky a kabelů.

Otvůrky jsou přikryté 4638 malými otočnými plíšky - kolečky, která jsou z jedné strany černá a z druhé vyleštěná do zrcátek. Kolečka jsou jednotlivě řízena počítačem a všechna dohromady - podle zadaného softwaru, vytváří na mráčku různé statické i dynamické obrazce, symboly, mohou to být i slova. Uvnitř mraku je 134 tištěných obvodů a 5 kilometrů drátů. Zřejmě nejobtížnější bylo vytvořit ovládací program synchronně měnící polohu koleček z černé plošky na zrcátkovou.

video //www.youtube.com/embed/J9LUlADnwAE

objekt z "inteligentního" lana.

Uměleckou "provazovou zajímavost" vymysleli a vyrobili absolventi MITu ve své Kalifornské firmě Squid Labs. a je vytvořena z Electronically Sensed Rope čili zkráceně E-Rope. Oč se jedná? O „inteligentní“ elektroprovaz, který "cítí" na sobě visící náklad a pokud se vyskytne nějaký problém - třeba ten nejčastější, že hmotnost nákladu je vyšší než on unese anebo že je opotřebován - tak tuto informaci ihned signalizuje.

Chytré lano není pouhým okem k rozeznání od běžného "hloupého", ale upleteny jsou samozřejmě každé z jiného materiálu. Ono E-Rope obsahuje takzvané aktivní nitě -Active threads, které jsou spletené s polymerními vlákny a fungují zde jako vodič. Nacházejí se v jádru provazu a právě díky nim se z obyčejného lana stává inteligentní. Funguje to následovně: když dochází k natahování provazu, mění se tím struktura jeho spletení a tím se vlastně změní odpor. Vodiči z aktivních nití ihned začnou proudit signály, které přicházejí do přenosného přijímače - Programmable Microcontroller, napojeného na lano, a který je schopný zpracovat 100 informací za sekundu. Takto, jednoduše popsáno, se zjistí, jakou tahovou silou je provaz napínán.

A jaké, je ono umělecké dílo? Jedná se o objekt "Rope and Sound" - "Lano a zvuk", který zapůjčují do různých muzeí. Chytré lano je propletené v kovové konstrukci, a pokud je chce návštěvník muzea vidět v akci, musí za ně jednoduše zatahat. Podle toho, jakou silou tahá, slyší patřičný zvuk a na monitoru vidí grafické zobrazení svého tahu. Tím pádem se vlastně jedná i o zvláštní hudební nástroj.

Jeho zvuk

Autor: Jita Splítková | karma: 14.18 | přečteno: 152 ×
Poslední články autora