Humánní bomby pro život

9. 03. 2017 9:21:03
Ano, skutečně - humánní bomby, nejedná se o nějaký zvrhlý vědecký experiment nebo Havlovy bomby, ale o nanobomby, které likvidují rakovinné buňky přímo uvnitř pacientova těla.

Kazetová nanobomba

Tato bomba - jak to u některých vynálezů a objevů bývá, vznikla zcela náhodou.

Píše se rok 2004 a vědci z University of Delaware pod vedením Balaji Panchapakesana se zabývají problémem, jak nemocným buňkám dodat léky pomocí uhlíkových nanotrubiček - jelikož jsou mnohem menší, než buňka mohou jí "píchnout injekci". Během pokusů ovšem přišli na to, že pokud nahřejí svazek uhlíkových nanotrubiček pomocí slabého laserového paprsku, vyvolá to v nanoměřítcích explozi podobnou té v kazetových bombách. Ozářením pouze jedné nanotrubičky k výbuchu nedojde - záření se volně rozptýlí, reakce nastane až při přítomnosti dalších - naruší se tak předávání tepla. Jedna trubička otřese druhou a iniciuje výbuchy ostatních. Vědci se přesvědčili, že efekt laserového zažehnutí a následné řetězové exploze u nanotrubiček, funguje nejenom na vzduchu, ale i v roztoku vody, fosfátu a soli - tedy i v živém organismu. V živé tkáni je efekt z výbuchu dokonce mnohem výraznější než na vzduchu.

Odborníci jistě namítají, že výbuchy uhlíkových nanotrubiček už v onom roce 2004 nebyly nic nového a neznámého a mají pravdu. Zásluha vědeckého týmu z University of Delaware tkví v tom, že nyní je možné tyto výbuchy cíleně řídit - čili odstraňovat přímo konkrétní buňky v živé tkáni.

Profesor Balaji Panchapakesan k tomu říká: "Nanotrubičky se změní v kazetové nanobomby, které zničí rakovinné buňky, ale ani trošku nepoškodí ty zdravé. Tyto bomby působí selektivně a lokalizovaně. Pacient při nanovýbuchu maximálně pocítí bolest, kterou lze přirovnat k píchnutí tenkou jehlou."

Jednalo se o velice nadějný prostředek léčby rakoviny netoxický, bezpečný, selektivní. Může se dobře kombinovat s existujícími technologiemi - mikrochirurgií. Nanobomba má mnoho předností oproti chirurgické léčbě, která nejde navíc použít na všechny druhy rakoviny a i oproti chemoterapii a ozařování, které zabíjí jak rakovinné, tak i živé buňky. Jenže počáteční nadšení kdoví proč ochladlo a tyto nanobomby se dnes používají pouze jako podpůrná léčba rakoviny prsu. Jasné vysvětlení proč, jsem nikde nenašla.

Bomby s dezinformacemi

Ovšem další vědci z Ohio State University pod vedením profesora Xiaoming (Shawn) He, v roce 2015 představili světu své nanobomby. Podstatný rozdíl od těch Delawerských je ten, že „explodují“ uvnitř rakovinné buňky a výbuchem ji nezničí, ale uvolní do ní syntetické molekuly miRNA – pomocí nichž přepíší její genetické vybavení a donutí buňku, aby se sama zničila.

V tomto případě vědci řeší problém s imunitním systémem, který léčbu hatí tím, že samozřejmě nanobomby s krátkými řetězci RNA pokládá za vetřelce a okamžitě je v krvi likviduje. Zdá se, že tento problém by mohl vyřešit obal nanobomb z hydrogenuhličitanu amonného.

více: https://www.oncology-central.com/2015/12/09/novel-nanobombs-could-deliver-mirna-to-attack-cancer-stem-cells/

Autor: Jita Splítková | čtvrtek 9.3.2017 9:21 | karma článku: 13.65 | přečteno: 321x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 189 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 706

Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...