Jita Splítková

Záhada Popelčiných šatů vyřešena

15. 02. 2017 13:50:38
Sen všech švadlen a krejčích dávných dob i současnosti dostává jasné kontury. Oblečení jedné velikosti pro tlusté i tenké pro malé i velké je skutečností.

Opravdu bude stačit ušít oděv jen v jedné velikosti a bude absolutně každému. Zatím laboratoře NanoSonic vypracovaly prototyp takového oblečení budoucnosti a na jeho výrobu použily, no, jak jinak než dnes tak módní nanotechnologie.

Látka, ze které je oděv zhotoven je materiál nazývaný metal rubber - "kovová pryž". Podle názvu je odhadnutelné, jak se látka a výrobky z ní chovají – bunda, kabát, sukně... se prostě na nositeli stahuje a natahuje podle jeho velikosti, nemá jedinou danou formu.

Zatím se na takovéto ošacení moc netěšte, nejdříve se bude využívat ve vojenství, nano-bundy budou patřit do výbavy vojenských pilotů a potom další využití najdou ve zdravotnictví.

Jenže civilní poptávka po takové látce na šaty bude určitě velmi silná a vojáci se budou muset svého privilegia nano-oblečků vzdát. Představte si, že i šaty XXXXL se v budoucnu vejdou do onoho známého lískového oříšku. Tímto je vlastně vyřešena i záhada Popelčiných šatů, byly to nano-šaty z "kovové pryže" :-).

Rovněž odpadne problém s vracením šatů, které vám nepadnou a obleček s vámi bude hubnout a tloustnout a zlevní se dětské oblečení - prostě kabátek poroste s děckem.

Bude toto budoucnost oděvního průmyslu? Představte si, co by se ušetřilo materiálu a tím i peněz a životní prostředí. Jeden kabát téměř na celý život – to by se asi ženám a parádivcům moc nelíbilo. Také by se to nelíbilo tomu oděvnímu průmyslu...

Metal rubber

Tento méně než milimetr tlustý materiál vytvořený nanotechnologickým procesem - lepením molekulárních vrstev vypadá jako tónovaná průhledná plastová fólie, která může být natáhnutá až do 300 násobku své velikosti. Je téměř nezničitelná nehořlavá, ale co je nejdůležitější, má elektrické vlastnosti rovnocenné jakémukoliv kovu. Přesto, že vývoj Metal rubber je neustále v procesu, byl tento materiál už použit na mnoho věcí - od umělých svalů robotů, inteligentního oblečení až po křídla letadel. Můžete si ho i zakoupit, jen cena je trochu vyšší.

Autor: Jita Splítková | karma: 14.72 | přečteno: 659 ×
Poslední články autora