Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vezmi zrcadlo a zlikviduj nepřítele

V katastrofických filmech je ohrožována Země kometami a velkými asteroidy. Vždy se ovšem najdou hrdinové, co Zemi zachrání. A v reálu?

Víme, že srážka kosmického tělesa s povrchem Země není filmový výmysl. Krátery po takovýchto dopadech můžeme vidět na naší planetě i na dalších, a že taková srážka znamená pro lidstvo a život vůbec, velké problémy, je jasné. Chápeme, že ti hrdinové jsou ten sci-fi prvek, ale někdo něco udělat musí.

 

 Asteroid široký cca 5 kilometrů - takový jaký prý podle všeho je příčinou zániku dinosaurů, se se Zemí srazí každých 6 miliónů let, ale srážka s malým asteroidem širokým kolem 140 metrů je podle statistické pravděpodobnosti možná už každých 5000 let. Vědci z NASA do dneška zaznamenali více než různých 800 asteroidů, které se vyplatí sledovat, protože by mohly vyvolat velké problémy - jejich oběžná dráha se v některých místech přibližuje k Zemi.

 Není tedy žádný div, že všechny kosmické agentury a vědecká pracoviště věnující se vesmíru a kosmonautice se zabývají řešením problému - jak zabránit srážce Země s vesmírnými tělesy.

 Před několika lety se vědecký tým z University of Glasgow ve Skotsku, vedený Dr. Massimilianem Vasilem snažil vypracovat velmi originální "ati-asteroidní" zabezpečení. Zemi před srážkou s asteroidem měla chránit zrcadla.

Proti kameni křehké sklo? Zbláznili se na té universitě nebo jsou to filutové a lehce vytáhli z někoho grant? Ani jedno. Princip takové zrcadlové ochrany je jednoduchý a i celkem účinný.

 Pokud astronomové zaznamenají, že se na Zemi valí asteroid a jeho dráha se s ní kříží, dají povel kosmickým lodím, které ponesou "rozvinující se" zrcadla široká až 20 metrů. Podle přesných výpočtů, koráby zaujmou pozice, nastaví zrcadla a s jejich pomocí se zachytí a následně soustředí sluneční světlo na jeden bod na povrchu asteroidu. Povrch se v tomto bodu zahřeje až na 2100° C - což bude stačit k jeho vypařování se.

 Jak se bude asteroid vypařovat, vznikající plyny se stanou "raketovým motorem" a asteroid vychýlí z jeho dráhy - tento proces nebude náhodný – místo, kam se soustředí od zrcadel odražené soustředěné sluneční paprsky, bude samozřejmě vypočítáno a proces odchýlení asteroidu bude jistě nejdříve simulován na superpočítačích, aby se skutečně jeho nová dráha nekřížila s naší planetou.

 

 Glasgowský vědecký tým srovnával devět metod, které mají zabránit střetu s asteroidy - porovnávali u nich tři kritéria efektivnosti - a to velikost změny orbity asteroidu, dobu, která je zapotřebí k odstranění nebezpečí a vlastní přístroj, který provede onu záchranu planety. Jako nejlepší metoda jim vyšla ta jejich - kosmická loď nesoucí zrcadla.

 Jenže, jsou tady ona klasická "jenže". Tak například vědci vypočítali potřebné množství lodí a zrcadel a čas nutný ke zničení či odchýlení asteroidu. Deset 20 metrů širokých zrcadel a deset je nesoucích kosmických lodí by stačilo, aby během šesti měsíců se zamezilo srážce Země s asteroidem o velikosti 150 metrů. Pokud by takto veliký asteroid už byl příliš blízko, pak sto zrcadel a sto lodí jej zlikviduje za několik dní - samozřejmě čas likvidace se měří od momentu, kdy lodě se zrcadly zaujmou potřebné pozice a začnou na povrch tělesa - vetřelce vysílat světelný paprsek. Vypravit do vesmíru sto lodí a zrcadel - to je poměrně těžký oříšek a pokud by se jednalo o velký asteroid, o ten 20 kilometrový, pak podle propočtů by bylo zapotřebí 5000 zrcadel a samozřejmě i tolik lodí a k jeho vychýlení by bylo zapotřebí tří a více let. Po tuto dobu by zrcadla denně soustřeďovala sluneční paprsky do jednoho bodu na jeho povrchu.

Toto jsou čísla, která víc než vědecké výpočty, připomínající cifry z béčkového  sci-fi románu nebo bláznivou komedii. Navíc by se nesmělo žádné zařízení po tuto dobu porouchat.

 A další "jenže": ke zdárnému použití zrcadel, se váže složení asteroidu - musí být z odpařitelného materiálu a nesmí se jednat o shluk asteroidů svázaných dohromady gravitačními silami. V těchto případech by byly výhodnější jiné metody zabraňující srážce Země s kosmickým tělesem - jako třeba gravitační tah.

V každém případě zrcadla jsou dobrým řešením mnoha možných situací, do kterých nás mohou asteroidy dostat, a dá se říci, že se jedná i o laciný způsob "boje" proti nim. Jenže se nejedná o universální řešení a ony lodě, co by zrcadla „vyvezly“ také nemáme. Možná tedy slepá ulička v hledání obrany Země? Tým byl před lety rozpuštěn a Dr. Massimiliano už je na jiné universitě. Zrcadla a Slunce jsou neustále v centru jeho zájmu, v současnosti by se měl zabývat lepším využitím solární energie.

 

desítka těch nejzajímavějších asteroidů

 

Nemá cenu tvářit se, že nebezpečí neexistuje - desítka nepřátel Země

 

Autor: Jita Splítková | pátek 29.1.2016 11:01 | karma článku: 14,40 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Jita Splítková

Mariánský sloup jako zdvižený prostředníček

Tak to tu opět máme – snahy o obnovení sloupu hanby. Kdo soudný by chtěl mít v centru svého hlavního města symbol ponížení, zastrašování, utlačování, okradení, poněmčování - ale i kolaborace a lokajství? Proč neobnovovat?

17.6.2019 v 14:58 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1703x | Společnost

Jita Splítková

Piráti, TOP09 a STAN - prostě příklad marasmu politických stran

Taková malá studie proč je politika fuj, ale proč se jí nevyhneme a o populismu stran, co křičí o populismu jiných a o nemoci naší doby – korektnosti a té jediné pravé povolené pravdě.

22.5.2019 v 9:20 | Karma: 35,64 | Přečteno: 1861x | Společnost

Jita Splítková

Katedrála a její zničení pro budoucnost

Na základě analýzy stavů věcí a faktů dedukuji, že požár Notre Dame s opravdu velkou pravděpodobností není náhoda. V článku vám tuto svoji myšlenku objasním zeširoka a z mnoha úhlů.

18.4.2019 v 16:01 | Karma: 38,52 | Přečteno: 2053x | Společnost

Jita Splítková

Nechci na západ ani na východ

Na východ, na východ, na východ... Křičelo se v minulém století. Přišel převrat a následovalo: Na západ, na západ, na západ...

21.3.2019 v 10:10 | Karma: 32,00 | Přečteno: 802x | Společnost

Jita Splítková

Tajní agenti a jejich sex mise a zmizelý novinář Peter Sweden.

Dějí se divné věci v životě, dějí se divné věci na Netu a na sociálních sítích. Všimli jste si, že zmizel novinář Peter Sweden?

19.3.2019 v 9:51 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 708x
Literátka, výtvarnice, fotografka, básnířka, popularizátorka vědy a techniky. Vyšly jí čtyři knihy - Mýty v zrcadle vědy a fantazie, Po stopách tajemných umělců a záhadných pokladů, Na konci kolejí, Pronajmu svět Zn. Virtuální. Měla řadu samostatných výstav po celé ČR. Od roku 1997 vydávala na Netu různé e-ziny zaměřené na sci-fi, techniku a vědu. Zelós (1997-2000), Universum (2000 - 2004), Futurologie (2003 -2009). V letech 2000- 2004 pracovala pro e-zin Neviditelný pes. Do roku 2010 publikovala vědecko-populární články snad ve všech seriózních novinách a časopisech. V současné době se převážně věnuje psaní beletrie a to sci-fi, focení a digitální grafice.

http://sciafant.blogspot.cz/

http://vasagita.blogspot.cz/